Et Instagram-feed, der ikke slider på dit selvværd

Hvis du har fulgt med de seneste uger her på bloggen, har du oplevet mig gå i kødet på både smartphone-forbrug og sociale medier. Nu er vi nået til sidste blogpost i genren (i denne omgang), og det skal handle om Instagram og selvværd.

Instagram og selvværd

Jeg hører igen og igen fra dem, der kommer og taler med mig, at Instagram er et skidt sted at hænge ud, når man bokser med selvværdet. Ligesom på Facebook kan en sammenlignings-karrusel gå i gang, når du klikker på Instagram-ikonet: Er jeg over? Under? Ved siden af? Foran? Bagud?

Temaer som krop, udseende, træning og mad kan blive ekstra svære på det billedbaserede Instagram.

Sociale medier påvirkning. Sociale medier kan slide på vores selvværd, når vi engagerer os i konstant sammenligning.

 

Det giver rigtig god mening, at dit selvværd – og dit humør – tager et dyk, hvis dit Instagram-feed er fuld af celebrities og andre unaturligt lækre mennesker med virkeligt mange penge og out-of-this-world karrierer og hybler. Ligeledes hvis dit feed er fuld af bloggers og influencers, der kun viser glansbilleder og perfekte avocadomadder – ikke ægte, levet liv.

Ryd op og forny dit feed

Men det behøver ikke være sådan! Som en kvindelig klient sagde til mig for noget tid siden:

Hvorfor følger jeg dem?!?!”

Mellem to terapisamtaler havde hun lavet et stykke detektivarbejde på sit lave selvværd og opdaget, hvor hurtigt en tur på Instagram kunne sende hende i tristhed, håbløshed og mindreværd.

Efter den erkendelse begyndte hun et oprydningsarbejde.

I dag vil jeg inspirere dig til at gøre det samme.

Du får tips til:

  • At rydde op i dit feed og fjerne selvværds-slugerne
  • Hvilke profiler du kan putte profiler i dit feed, som giver god energi, inspiration og grin.

Regel nr. 1: Unfollow

Regel nr. 1 er simpel: Hold op med at følge alle dem, der slider på selvværdet. Lad være med at begynde at bekymre dig om at gå glip af noget – det gør du ikke. Du er med garanti allerede overstimuleret af nettet alligevel.

At rydde op i dit feed kræver indledningsvis en lille detektiv-øvelse, hvor du aktivt lægger mærke til, hvad der sker med dig, mens du scroller. Stil dig selv følgende spørgsmål:

  • Hvilke fotos påvirker mig hvordan?
  • Hvilke profiler får mig til at føle mig mindre værd, ensom, tyk, grim, forkert, trist, dum, osv.?

Når du har fundet ud af hvilke profiler, der sender dit selvværd ned ad bakke, kan du simpelthen holde op med at følge dem. Tryk unfollow.

Regel nr. 2: Fyld dit feed med ting, der giver god energi

Nu har du har fjernet de elementer i dit feed, der slider på selvværdet. Godt! Så er det tid til at fylde dit feed med gode ting. Profiler, der giver et boost, vil være forskelligt fra person til person. Her får du mit bud på profiler, der muliggør en god stund på Instagram.

Ulrikke Falch. Norsk skuespiller. Medvirkede i tv-serien SKAM. Hun inspirerer til selvværd, selvaccept og mangfoldighed på Instagram.

En profil med en klar holdning

@ulrikkefalch

Hvis du også blev tryllebundet af den norske tv-serie SKAM, kender du allerede Ulrikke. Hun spillede Vilde, og hun er en lille gave, der bliver ved med at give i enhver kvindes Instagram-feed. Ulrikke vil nemlig gerne minde os om mangfoldighed. Hun er især optaget af kroppe, seksualitet og selvkærlighed.

Hun er alt andet end strømlinet og shinet, men derimod tit skør, brovtende, smukt-syngende og/eller halvnøgen i sine post. Hun minder os om, at vi ikke alle kan være over 1,75 høje, hvide, heteroseksuelle supermodeller. Hun husker dig på, at du gerne må tage din plads i verden – præcis som du er. Jeg kan godt lide hende.

De sjove indslag

@celestebarber

Du kender hende sikkert allerede: Dronningen af Instagram. Celeste Barber er komiker fra Australien, og hun startede i 2015 #celestechallengeaccepted som et eksperiment. Et eksperiment, der gik ud på at se, hvad der ville ske, hvis et helt almindeligt menneske (hende selv) begyndte at fotografere sig selv som kendte mennesker fotograferer sig. Hendes fanbase på Instagram voksede lynhurtigt. Forståeligt nok, for hun er hylende morsom!

Med sit eksperiment får hun samtidigt gjort tykt grin med alle kvindelige celebs i verden, der poster særdeles opstillede fotos på Instagram. Hun slår også ud efter modeverdenens reklamevideoer og –fotos. Celeste er guld værd! En anti-influencer, som hun kalder sig selv.

@andershemmingsendk

Kender du ikke Anders Hemmingsens profil endnu, er du gået glip af en del gode grin. Alt på hans profil bliver sendt til ham af dem, der følger ham, og det er humor på højt plan. Se bare de to fotos her.

Endnu et foto fra Anders Hemmingsens profil på Instagram.

Det fjollede indslag

@worlddaycalendar

Denne profil har opsamlet et hav af mærkedage, der fejres i engelsktalende lande og internationalt. Man opdager, at mange virkeligt fjollede ting fejres rundt omkring i verden. Og så synes jeg, at det er skønt at kunne råbe til mine unger: ”Hey! Det er International Nutella-dag!!!”

Det smukke indslag

@theprettycities

Denne profil indeholder de smukkeste fotos fra især europæiske (stor)byer, men også andre steder i verden. Fotografierne sætter gang i mine rejsedrømme, og er ellers bare øjenguf.

Det historiske (og for mig nostalgiske) indslag

Darius Arya. Arkæolog i Rom. Skønne fotos på Instagram fra den evige stad.

@dariusaryadigs

Darius Arya er manden bag profilen. Han er arkæolog bosat i Rom, og er optaget af at bevare den evige by. Hans posts er smukke, informative (hvis du elsker antikken eller bare Rom), og han er ret aktiv på Instagram. Derfor kan du få et sus af den smukke by hver dag – og hvem vil ikke gerne det?! Siden jeg boede kort i Rom som 19-årig, har Rom været MIN by. Derfor er Darius’ profil for mig også a trip down memory lane.

Det musiske indslag

@tinadico

Jeg elsker Tina Dichows smukke sange og kloge hoved, der kommer ud i hendes tekster! Men jeg var faktisk i tvivl, om hun skulle med på denne liste eller ej. For lige netop hun sætter gang i min sammenlignings-karrusel.

Når hun figurerer i mit feed, ender jeg uden tvivl i:

“Ej, jeg vil også have et kæmpehus med varm træ-beklædning på væggene og to die for-udsigt på Island!”

“Hvorfor synger jeg ikke lange, smukke serenader med min mand?!

“Jeg vil også synge så godt!”

“Jeg vil også have langt lyst hår og smukke brune øjne!”, osv. osv.

Du ved, hvad jeg mener, ikk’?

Nu har jeg sat hende på listen, fordi jeg er splittet mellem respekt og sammenligning. Du må lige selv undersøge, hvad der kickstartes hos dig.

Det nuttede indslag

Veggiedayz profil på Instagram. Nyttede kattekillinger, der får den bedste start på livet hos Serena.

@veggiedayz

Hvis du – lige som mig – er dyreven med stort D, ligger det lige til højrebenet at fylde dit feed med nuttede væsener. Jeg har virkeligt mange katte og hunde i mit feed!

Min yndlingsprofil i nuttethedskategorien er @veggiedayz. Serena, som har profilen, er den skønneste plejemor for kattemødre med killinger. Det er helt tydeligt, at hun elsker at være plejemor – og at alle de katte, der møder verden i hendes hjem, får den bedste start på livet.

Gå ind og tjek ud, hvordan hun har indrettet killingernes hjem med legetøj og hyggepladser. Hun har et kuld på lidt over seks uger lige nu!

Min yndlingsprofil

@leonorachristinaskov

Sidst men ikke mindst: Min absolutte yndlingsprofil på Instagram i øjeblikket, nemlig forfatteren Leonora Christina Skovs profil. Det har været en helt igennem hjertevarmende oplevelse af følge Leonoras profil, siden hendes seneste bog udkom i starten af året. Bogen hedder ”Den, der lever stille” og er historien om Leonoras eget liv og opvækst i et hjem, hvor hun var i tvivl om, hvorvidt hun var elsket.

Hvis du ikke har læst bogen endnu, så se at få det gjort! Jeg slugte bogen råt i løbet af få dage i januar – med ørene, faktisk. Leonora har nemlig selv indlæst lydbogen, og det giver en ekstra intens dimension at lytte til hendes egen stemme, der fortæller hendes egen historie.

Leonora Christina Skov. Forfatter til bogen "Den der lever stille" om sin egen opvækst. Inspirerende tilstedeværelser på Instagram.

At følge Leonora på Instagram er at følge et menneske, der deler enormt meget ud af sig selv. Leonora har ladet os andre kigge med på den rejse, det har været, at ”udkomme med sig selv”. Vi har fået lov til at se, hvor overvældet og glad hun er blevet over den modtagelse, bogen har fået. Hun er et menneske, der for alvor har fundet ud af sandheden om sårbarhed, nemlig at “jo mere man afslører om sig selv, des bedre kan verden lide én” – som hun siger dér på forsiden af Politiken.

Med alle de historier, jeg efterhånden har hørt om selvværd, forstår jeg godt den store, varme modtagelse af bogen. Mange læsere vil have følt sig genkendt, set og forstået i hendes beskrivelse af opvæksten og de konsekvenser, den har haft for hendes selvfølelse og selvværd. Det er godt med ægte historier om ægte liv, som man kan spejle sig i. Tak for det, Leonora! ❤️

favicon-logo-Rikke Papsøe

Hvem følger du?

Det var dét for i dag! Jeg håber, du kunne bruge dagens inspiration. Alle de dejlige fotos fra Instagram, der figurerer ovenfor, er allernådigst udlånt af ejerne – tak for det!

Jeg har helt sikkert overset nogle profiler, som du er glad for at have i dit feed. Skriv dem endelig i kommentarfeltet nedenfor, så vi kan inspirere hinanden.

Kærligst,

Rikke Papsøe signatur

Leave A Comment

Beslægtede artikler

Leave A Comment