At være introvert i en verden, der elsker ekstroverte

”Dét ville jeg gerne have vidst som teenager!”

Sådan siger Louise, mens tårerne begynder at vælde op i øjnene på hende. Vi har talt sammen nogle gange, og Louise har fortalt om, hvordan hun i mange år har kæmpet med følelsen af at være forkert.

Jeg har spurgt ind til det, og Louise fortæller om forskellige områder af sit liv:

– At hun har svært ved at sige noget til møder på arbejdet.

– At hun var den stille pige i klassen i skolen.

– At hun følte sig forkert, når hun som teenager ofte havde mere lyst til at blive hjemme med en god veninde end at tage i byen og drikke og feste, som alle de andre.

Jeg begynder at fortælle lidt om, hvad det vil sige at være introvert og ekstrovert – og det er her, Louise begynder at græde.

Aha-oplevelse – på godt og ondt

Louise er på ingen måde den eneste, der har grædt over lige netop dette. I samtaler har jeg oplevet mange gange, at de mennesker, jeg taler med, får en aha-oplevelse, når jeg fortæller, hvad introvert og ekstrovert egentligt er for nogle størrelser.

Det er en aha-oplevelse, der gør både godt og ondt.

Den gør godt, fordi den giver indsigt.

Louise fortæller i senere samtaler, at hun forstår sig selv langt bedre, nu hvor hun kan se sig selv i lyset af det introverte. Denne forståelse har stor betydning for både oplevelsen af hendes fortid, og for hvilke forholdsregler hun vil tage i nutiden og fremtiden for at få det bedre med sig selv.

Men det er også en aha-oplevelse, der gør nas. Fordi det er hårdt at kigge tilbage på års oplevelser af at være forkert og tænke: ”Hvis bare jeg havde vidst dette – så havde det ikke været så hårdt.”

Derfor skriver jeg nu til dig om, hvad det vil sige at være introvert og ekstrovert.

Jeg vil rydde op i begreberne, så du forstår, hvad det egentligt handler om – og hvorfor det er så svært, hvis du i denne verden er udstyret med introvert make-up på indersiden.

favicon-logo-Rikke Papsøe

Hvad betyder introvert?

Ordet indadvendt bliver ofte brugt i samme betydning som introvert. Jeg foretrækker introvert, fordi der knytter sig mange dårlige associationer til ordet indadvendt: Genert, sky, asocial, enspænder, m.v. Ord, som ikke passer med at være introvert.

Hvad betyder introvert så?

Introvert er et personlighedstræk, og det handler om din præference i sociale sammenhænge.

  • Er du mere til samvær i mindre grupper – måske med en enkelt god ven eller veninde?
  • Elsker du at hænge ud med dig selv og dine egne tanker og idéer – eller at læse en bog i flere timer?
  • Bliver du hurtigt socialt mættet, og har brug for god tid til at tanke op på energi hjemme hos dig selv – alene?

Så har du højst sandsynligt en del af personlighedstrækket introvert i dig.

Hvad betyder introvert IKKE?

At du har en del introvert i dig, betyder ikke at du er genert, sky eller asocial. Denne misforståelse er typisk.

Introverte mennesker kan godt lide andre mennesker! Vi trives bare bedre med dem i små mængder.

Og allervigtigst: Vi har brug for ikke at være omkring mennesker hele tiden. For så bliver vi drænet mentalt.

Det handler allermest om energi

Som introvert har du brug for dit eget rum at trække dig tilbage i for at lade dit batteri op. Du samler energi i selskab med dig selv uden for megen stimulering. Det bliver hurtigt for meget for dig, hvis du hele tiden er ude og i kontakt med andre mennesker.

Introvert og ekstrovert handler altså allermest om, hvordan du lader op og får energi.

Introvert. Når du er introvert, kan du let komme til at føle dig forkert og ikke god nok.

Hvad betyder ekstrovert?

En ekstrovert person er, modsat den introverte, i sit es i sociale sammenhænge. Ekstroverte trives med at placere sig i centrum til fester, ved møder, og andre steder, hvor mange mennesker er samlet.

Ekstroverte har intet problem med at tage ordet, og gør det faktisk rigtigt gerne. De er som fisk i vandet i store selskaber, og bliver tanket op energimæssigt af samværet med andre. Det er dem af dine venner, der er umulige at få en aftale med, fordi deres kalendre er plastret til med sociale arrangementer flere år ud i fremtiden.

Du er ikke enten-eller

Det er vigtigt ikke at tænke om din personlighed i alt-eller-intet-termer. De fleste af os er hverken helt introverte eller helt ekstroverte. Personlighedstræk er normalfordelt, hvilket vil sige, at vi alle placerer os på et kontinuum mellem introvert og ekstrovert. De fleste mennesker ligger, som vist på tegningen, inde omkring midten – og har derfor aspekter i deres personlighed fra både det ekstroverte og det introverte spektrum.

Introvert og ekstrovert. Normalfordelingskurve.

Jeg er fx ambivert. Det kalder man nogle gange dem, der ligger i midten af kontinuet mellem introvert og ekstrovert. Dog placerer jeg mig på den introverte side af midten.

For mig kommer det fx til udtryk ved følgende:

  • Jeg elsker en stor, god fest en gang imellem – men at jeg har en klar præference for små selskaber med dyb samtale (hvilken overraskelse, når man kigger på, hvad jeg laver til dagligt!😊).
  • Jeg underviser, og har gjort det længe. Det er altså ikke noget problem for mig at stå i sådan en social sammenhæng og tage ordet.
  • Jeg bliver hurtigt ”all peopled out”. Hvis jeg har brugt en hel arbejdsdag i kontakt med mange mennesker, er det meget overvældende at komme hjem til tre små piger, der snakker i munden på hinanden. Jeg har brug for at respektere dette for ikke at blive fuldstændigt drænet.
Introvert. Når du er introvert, kan du let komme til at føle dig forkert og ikke god nok.

En verden, der elsker ekstroverte

Når Louise – og mange andre introverte, jeg har talt med – har gået det meste af deres liv og følt sig forkerte, skyldes det vores indretning af samfundet. Vi har nemlig indrettet samfundet meget ensformigt – til de ekstroverte.

Vi klapper i dag i hænderne over alle, der kan stille sig frem foran andre og håndtere (og endda synes om) at være på. Vi kræver faktisk, at mennesker i vores samfund skal kunne det, og træner kraftigt alle op til det fra barns ben.

”Hvad har du lavet i weekenden?”

Allerede da mine børn gik i børnehave, var de i gang med at lære at tale til en forsamling. Til samling på stuen skulle de fx fortælle, hvad de havde lavet i weekenden.

I skolen bliver der skruet endnu mere op for indlæring af denne måde at være i verden på.

Ikke alle børn trives med dette. Og desværre er det stadig det mest normale at vurdere en elevs standpunkt ud fra, hvor meget de siger (selvom der findes et hav af andre måder, man kunne vurdere introverte elever på). Det kommer ikke de introverte børn til gode.

Misforstå mig ikke: Der er ikke noget galt i at træne disse færdigheder. Mange børn vil bide på og udvide deres repertoire for adfærd i sociale sammenhænge. Men det må ikke blive den eneste måde at være i verden på. Og hvis færdighederne er svære at lære, er det vigtigt, at voksne står klar med en selvopfattelse, der IKKE går på forkerthed.

Drænede børn og voksne

Desuden betyder en lang dag i børnehave eller skole, at de introverte børn får overbrugt deres batterier. De er helt moste efter sådan en dag! Og det kan komme til udtryk på alle mulige måde – både som en trækken sig og en udadreageren.

På samme vis bliver også introverte voksne, der tilbringer en lang arbejdsdag i storrumskontor, helt brugt op. Og de har også ofte svært ved at være effektive i løbet af sådan en arbejdsdag.

Vi er altså ikke så gode til at tænke introverte menneskers behov ind i den måde, vi har struktureret samfundet på.

favicon-logo-Rikke Papsøe

Når man er introvert i en verden, der elsker ekstroverte

Når vi nu har indrettet samfundet til de ekstroverte, er det nemt som introvert at opleve sig forkert – præcis som Louise. Vi får nemlig rask væk en idé om, at ekstrovert er normalen.

Når samfundet ser ud som det gør, kommer vi nemt til at tænke, det ekstroverte menneske, der har det godt med at tale i en forsamling, kan være i aktivitet med mange mennesker hele tiden, og kan holde ud at sidde på storrumskontor, er det normale menneske – eller det rigtige menneske.

Og når vi så finder, at vi selv IKKE kan det, ligger konklusionen lige for: Der er noget galt med mig. Jeg er forkert.

Sagen er bare den, at der er ikke noget galt med dig. Ikke en rygende fis!

Du er præcis, som du skal være.

Der er ikke noget galt med dig, hvis du hellere vil sidde hjemme i sofaen og læse en bog end danse på bordene til en stor fest. Der er ikke noget galt med dig, hvis du hurtigt bliver socialt mættet. Der er ikke noget galt med dig, hvis du er ved at kaste op over at sidde i storrumskontor.

Du er bare introvert i en verden, der elsker ekstroverte.

Men du har akkurat lige så meget ret til at være her, som alle andre. Og verden har også brug for dig.

Dét siger jeg – og det siger også Susan Cain. Hvis du ikke kender hende endnu, skal du lære hende at kende nu! Hun er introvert og har startet The Quiet Revolution. Et projekt, som arbejder for at give introverte en lige så stor plads i verden som ekstroverte. Og at få verdens øjne op for introvertes kvalifikationer og bidrag til verden. Tjek hendes Ted Talk ud her!

Kram til alle jer introverte derude 😊

Rikke Papsøe signatur

P.S.:

Ender du tit med at pege pilen indad i alle mulige situationer?

Når noget går galt, bebrejder du dig selv?

Føler du dig tit forkert?

Jeg vil gerne vise dig, at det ikke behøver være sådan!

Snart lukker jeg op for tilmelding til mit online forløb Selvværd – hver dag. Her arbejder vi hver dag gennem 10 uger med, at du kan begynde at føle dig helt, helt rigtig.

Du kan tilmelde dig ventelisten lige her – og så hører du fra mig som en af de første, når jeg åbner for tilmelding.

Leave A Comment

Beslægtede artikler

Leave A Comment