Om kreativ stress – og tre tips til mental sundhed

Der har længe været stille her på bloggen.

For lidt over en måned siden burede jeg mig inde for at lave et nyt online kursus. (Det skal jeg nok fortælle dig mere om snart.)

Som den evige tidsoptimist, jeg er, tænkte jeg ”Det gør jeg bare lige!”– og forestillede mig, at kurset ville være færdigt inden alt for længe.

Men det tager jo oceaner af tid at skabe noget fra bunden!

Især når andre forpligtigelser stadig… forpligter.

Her savner jeg studie- og ungdomslivet, hvor det at bure sig inde med et kreativt projekt reelt var muligt. Nu – børn og mand og 117. madpakker senere – er en reel buren-sig-inde virkelig svær at få skabt i mit liv.

Og jeg ELSKER at bure mig inde og skabe noget!

Faktisk opstod bloggen her af lige præcis afsavnet af et kreativt space.

I en længere periode havde jeg simpelthen lidt af stress med stort K – Kreativ Stress.

lavt selvværd behandling

Kreativ stress

Kreativ stress er hverken en diagnose eller et begreb, jeg har læst om i en psykologibog. Det er begreb, der poppede op i mit hoved og ganske fint beskrev dét, jeg stod i, inden jeg satte mig ved computeren og begyndte at skrive indlæg til bloggen her.

Ved bloggens fødsel nærmede jeg mig mit ti-års-jubilæum som psykolog.

Og jeg havde længe lagt mærke til, at noget gentog sig: At de samme problematikker gik igen hos mange af de mennesker, der kom hos mig i terapi. Mange sloges med de samme ting i forhold til selvværd og livet generelt. (Problematikkerne kan du læse mere om her.)

I min praksis hørte jeg mig selv undersøge de samme ting, gå de samme veje i samtaler, og jeg så de samme indsatser hjælpe en stor portion mennesker.

Gentagelsen frustrerede mig.

Det frustrerede mig, at jeg ”kun” hjalp én eller to ad gangen igennem terapi.

Jeg ved godt, det lyder lidt skørt – og misforstå mig endelig ikke! Mit terapeutiske arbejde er top-meningsfuldt, og jeg føler mig utroligt privilegeret over at få lov til at hjælpe andre mennesker gennem samtaler.

Men jeg ville gerne kunne hjælpe flere. Og jeg følte mig faktisk forpligtet til det. Jeg følte mig forpligtet til at dele ud af min viden og erfaring fra hundredevis af samtaler med folk.

At janteloven og min egen perfektionisme så gjorde, at jeg tog tilløb i flere år, er en anden historie, som du får en anden god gang.

Nu tilbage til den kreative stress.

Født til at skabe

Det stressede mig at gå rundt med et hav af idéer uden et outlet. Idéerne havde ikke noget sted at komme ud. De ræsede rundt i hovedet på mig, uden at jeg kunne gøre dem færdige. Jeg følte mig kreativt stresset, fordi jeg manglede tid, rum og en kanal til at skabe noget på. Noget, der kaldte på mig, fordi det føltes vigtigt og meningsfuldt.

I denne tilstand af kreativ stress ligner jeg faktisk mennesker, som vi er flest.

For vi er født til at skabe.

Vi er født til at gøre noget aktivt, der er meningsfuldt for os.

Det har en hel del forskere og teoretikere peget så gennem mange år. Senest har en specifik indsats for mental sundhedsfremme sat fokus på det.

I Danmark kalder man indsatsen for ABC for mental sundhed. Oprindeligt er den udtænkt i Australien.

Indsatsen tager udgangspunkt i, hvad der gør os mennesker psykisk sunde – hvad der gør, at vi trives. Man sporet sig ind på tre faktorer, som findes i større grad hos mentalt sunde mennesker, end hos mennesker, der kæmper med psykiske udfordringer.

Jeg er ret vild med sådan en indsats.

Fordi den er nødvendig.

Det ser nemlig ud til at gå den gale vej for den mentale sundhed i Danmark. Det viser den seneste store undersøgelse af danskernes sundhed, nemlig Danskernes Sundhedsprofil fra 2017.

Jeg er også vild med indsatsen, fordi den taler ind i de tematikker, jeg møder i det terapeutiske rum.

Tre tips til mental sundhed

ABC for mental sundhed

ABC for mental sundhed kommer som skrevet oprindeligt fra Australien. Her står ABC for:

Act

Belong

Commit.

På dansk er det oversat til:

Gør noget aktivt

Gør noget sammen

Gør noget meningsfuldt.

Gør noget aktivt

Mentalt sunde mennesker holder sig i gang. De gør noget aktivt. Og det betyder ikke kun fysisk, men kan også betyde at holde sig i gang mentalt, socialt eller spirituelt.

Der er utallige måder at gøre noget aktivt på. Hvad du gør, er mindre vigtigt for din psykiske sundhed, end at du gør noget. Om det er støvsugning eller løbetur. Middag med venner og familie. Foreningslivet, du engagerer dig i. Meditation, du dyrker. Eller at du skriver på en blog. Det er ét fedt. Det vigtige er, at du gør noget.

Gør noget sammen

Jeg har skrevet om det før – at relationer betyder alverdens for vores trivsel. Vi mennesker bliver til sammen med andre – og vi har brug for at føle os som en del af et fællesskab for at trives. At gøre noget sammen med andre er derfor også alfa-omega for vores mentale sundhed.

Du kan gøre noget sammen med andre på mange måder – og hvem og hvad du gør noget med, skifter typisk henover livet.

Måske er dit primære sociale fællesskab lige nu din familie, fordi du har små børn, der kræver din tid. Måske oplever du fællesskab på dit arbejde med kollegerne.

Fællesskab kan også findes mange andre steder: I foreninger, klubber, gennem frivilligt arbejde, med en vennegruppe eller online.

Det vigtige er ikke, hvilket fællesskab du er en del af, men at du er en del af et.

Gør noget meningsfuldt

Den tredje faktor, man ser hos mentalt sunde mennesker, er, at de gør noget meningsfuldt. De engagerer sig i noget, der opleves meningsfuldt for dem.

Igen er det ikke betydningsfuldt, hvad du gør – så længe det opleves meningsfuldt for dig.

Meningsfuldhed er et af de ord, der er nemt at få galt i halsen, fordi det tit bliver opfattet som meget stort og pompøst. For at gøre noget meningsfuldt, skal du nærmest være Mother Theresa eller redde verden på anden vis.

Men det er ikke ordets betydning i denne forbindelse. Du skal blot engagere dig i noget, der er meningsfuldt for dig.

Måske gør du det allerede på dit arbejde. Når du og dine kolleger løser en arbejdsopgave i fællesskab, giver det dig mening. For dig får livet værdi derigennem.

Måske lever du for andre formål: At din familie har det godt. At dine børn trives, og får god mad på bordet hver aften. At samle frimærker, male og strikke, være hundepasser, træne små drenge og piger i fodbold, være frivillig i en forening – eller dele ud af din viden på en blog.

Vi er meningsdrevne maskiner, os mennesker. At gøre noget meningsfuldt giver livet værdi og selvet værd.

lavt selvværd behandling

Hvordan går det med din mentale sundhed?

Da jeg gik rundt og tog tilløb til at lave bloggen her, haltede det med min ABC for mental sundhed. Det stressede mig ikke at gøre lige præcis det, der havde taget form inden i mig som noget meningsfuldt og værdigivende.

Hvordan går det med din ABC?

Gør du noget aktivt – sammen med andre – som er meningsfuldt for dig?

Hvis det halter med din ABC, er du ikke alene.

Livet er alt andet snorlige, og derfor vil det halte med din mentale sundhed i perioder. Der vil være tidspunkter, hvor du ikke er så aktiv eller så meget sammen med andre, som du kunne ønske dig – og der vil være tidspunkter, hvor meningsfuldheden er mindre end andre gange.

Sådan er det.

Men hvis du har det skidt lige nu, og har haft det skidt igennem en længere periode, er ABC et godt sted at kigge hen. Hvis du kan gøre bare én lille ting i dag, som fører dig tættere på ABC i dit liv – så er du rigtigt godt på vej.

Hvad kan du begynde at gøre – sammen med andre – som er meningsfuldt for dig lige nu?

Kærligst,

Rikke Papsøe signatur

Leave A Comment

Beslægtede artikler

Leave A Comment