Kærlighedssvindel

Kærlighedssvindel: Når han ikke er den, han siger, han er

Fik du set programmet ”Kærlighedssvindlerne” på TV2 sidste mandag? I aften kommer andet afsnit af dokumentarserien, hvor jeg medvirker som psykolog. I dokumentarserien følges seks forskellige kvinder, som alle er blevet svindlet i et kærlighedsforhold. Programmerne illustrerer tydeligt, hvordan kærlighedssvindel giver et dyk til selvværdet.

Måske har du læst flere historier i medierne om kærlighedssvindel. Bl.a. historien om Amanda Kastrup har fået megen omtale. Der er både lavet en film med Amanda selv som medvirkende, og en podcast omkring hendes oplevelser med kærlighedssvindel. Information har også skrevet gode artikler om kærlighedssvindel.

I denne blog sætter jeg fokus på kærlighedssvindel og eftereffekterne af at være blevet svindlet af én, du elsker.

Når han ikke er den, han siger, han er

Kærlighedssvindel kan se ud på forskellige måder: Nogle kvinder møder en fantastisk mand online, som de forelsker sig i, men som de aldrig når at møde, inden de finder ud af, at han i virkeligheden slet ikke eksisterer. Andre kvinder oplever en kort, intens affære med en mand, som viser sig at være en anden end den, han giver udgiver sig for. Atter andre kvinder lever i længere parforhold med mænd, som viser sig at leve et dobbeltliv (eller trippelliv) med kæreste/kærester og måske børn andetsteds. (Og i øvrigt: Mænd oplever også kærlighedssvindel. Når jeg kun skriver om kvinder her, er det fordi, det er dem, der kommer hos mig.)

Fælles for alle former for svindel i kærlighedens navn er, at de ofte følger et bestemt mønster (et mønster, som også gør sig gældende i andre voldelige parforhold).

Kærlighedsbombning

Det starter med skønne, overvældende, fantastiske kærlighedserklæringer. Du møder en mand, der slår benene væk under dig med sine overbevisende fortællinger om, hvor vild han er med dig. Du er den eneste ene – han har aldrig haft det sådan før – du er fantastisk, smuk, sød, lækker, etc. Det sker meget tidligt i bekendtskabet – og set i bakspejlet, kan de fleste kvinder se, at det var faktisk lidt for overvældende. I bagklogsskabens ulideligt klare lys kan de se, at der var grænseoverskridende adfærd allerede i den spæde start af forholdet. Men i momentet virker kærlighedsbombningen efter hensigten, og de forelsker sig. Hvem ville ikke det? Du får masser af opmærksomhed – både når I er sammen og på telefonen, når I er væk fra hinanden. Du bliver sat op på en piedestal som det mest fantastiske menneske i verden. Du forelsker dig.

Noget ændrer sig…

Over tid begynder noget at ændre sig. I de parforhold, hvor bedraget foregår over en årrække, oplever kvinderne typisk en langsomt ændret adfærd hos manden, som er svær at få øje på. Der begynder at ske ting, der ikke helt passer med historien om prinsen på den hvide hest og den store romance. Konfronterer hun ham med hullerne i de historier, han fortæller, vil han typisk være enormt god til at give forklaringer, som får kvinderne til at tro på ham. Bedraget fortsætter.

I nogle af de længerevarende forhold med kærlighedssvindel, udvikler forholdet sig til at være et psykisk voldeligt parforhold (stay tuned her på bloggen! Jeg skriver pt. på et blogindlæg om psykisk vold i parforhold).

I de parforhold, hvor bedraget foregår i en kortere periode, sker ændringen brat. Kvinderne opdager ved et check på bankkontoen eller gennem en opringning fra banken, at den, de elsker, har svindlet dem for penge.

Skammen, der følger

Fælles for de kvinder, der står tilbage med at være blevet svindlet, er skammen. De skammer sig over, at det er sket for dem. De spørger: Hvor kunne jeg have været så naiv, godtroende, dum? Hvorfor opdagede jeg det ikke? Hvorfor stoppede jeg det ikke? Men sagen er den, at de ikke har gjort noget anderledes, end hvad vi andre ville have gjort i samme situation. De har forelsket sig – i god tro. Og de har desværre mødt én, der var god til sit kram: Netop at bedrage.

Ræk ud

Skam er en nederdrægtig følelse, fordi den får os til at gå i skjul med det, vi skammer os over. Skam isolerer os fra andre mennesker – netop i de situationer, hvor vi har allermest brug for dem. Derfor ender vejen efter kærlighedssvindel for nogle kvinder med at være lang og ensom. De går alene med skammen, og får ikke rakt ud efter andre mennesker, der kan hjælpe dem med at forstå, at de intet har at skamme sig over. De får ikke andre menneskers forståelse, perspektiver og empati, og oplevelsen kan blive ved med at køre rundt med dem og deres selvværd.

Atter andre kvinder oplever at række ud og møde kun misforståelse og ignorance. I så fald kan skammen vokse, og selvværdet lide yderligere. Læser du med nu, og er du i netop denne situation, skal du vide, at du ikke er alene. Der er andre, der har oplevet det samme som dig. Der er andre, der gerne vil hjælpe dig med at komme videre.

 

Har du oplevet kærlighedssvindel? Jeg hører meget gerne fra din i kommentarfeltet!

 

Kærligst,

 

Rikke

Leave A Comment

Beslægtede artikler

Leave A Comment