5 strategier til håndtering af flyskræk

Siden jeg var i starten af 20’erne, har flyskræk sneget sig ind på livet af mig.

Før det havde jeg fløjet enormt meget, min alder taget i betragtning. Jeg elskede at rejse. Verden var min legeplads! At flyve rørte mig ikke spor.

Men ligesom for mange andre med flyskræk, satte en ubehagelig flyvetur en stopper for bekymringsfrit rejseri.

Jeg vil ikke fortælle dig om selve oplevelsen. Dét får du ikke mindre flyskræk af. Der findes rigeligt med historier og dokumentarprogrammer, der puster til din og min flyskræk, og dem vil jeg ikke bidrage til.

I stedet vil jeg fortælle dig om, hvad jeg gør, så jeg stadig kan komme af sted på ferie. Måske mine strategier også kan hjælpe dig.

Allerførst lidt om, hvordan flyskræk fungerer.

Hvad er flyskræk?

Flyskræk er meget udbredt. Det ligger på top-ti-listen over de ting, vi mennesker frygter mest. Du er altså ikke alene, hvis du også kæmper med flyskræk.

Flyskræk består af flere forskellige typer frygt eller angst, hvor én af dem måske er mere fremtrædende for dig end andre:

Når du er bange for at flyve, kan du mærke klaustrofobi, nemlig frygten for at være lukket inde og ikke kunne komme ud. Du kan være bange for højder, og du kan være bange for kontroltab (yes, det er mig!).

En flyvetur er for mig den ultimative afgivelse af kontrol: Jeg lægger i bogstaveligste forstand mit liv i hænderne på en række personer, jeg ikke kender – og det har jeg det svært med.

For mig handler flyskræk nemlig mest af alt om det, vi alle mærker fra tid til anden, men ikke taler så meget om;:

Dødsangst.

Når jeg ikke har lyst til at flyve, er det slet og ret, fordi jeg ikke har lyst til at dø. Jeg vil meget nødigt dø lige nu. Livet er godt! Jeg er ikke færdig med livet! Og mine tre børn… uha, uha! Tanken om, at de skulle bliver moderløse… 😨

Hvordan fungerer flyskræk?

Ligesom andre former for angst fungerer flyskræk ved at sætte gang i en hulens masse kropslige symptomer:

→ Hjertebanken

→ Koldsved

→ Trykken for brystet

→ Svimmelhed

→ Hyperventilering

→ Svedige håndflader

→ Sløret syn

med meget mere!

Typisk kickstarter din hjerne et tankemylder, der ikke er hjælpsomt for dig. Tankerne puster til følelser af panik, frygt og angst – og det hele forværrer de kropslige symptomer. En ond cirkel!

De fleste med flyskræk vil også udvikle en angst for angsten, som man ser ved andre angstlidelser. Det betyder, at timer, dage, uger eller måneder op til en flyvetur medfører uro og angstsymptomer. For mig har det i perioder betydet, at alt, der handlede om at flyve, medførte uro – også selvom der var lang tid til, at jeg selv skulle ud og flyve.

Skal jeg hjælpe dig med din flyskræk? Få akut hjælp til angst lige her 👇

5 strategier til håndtering af flyskræk

Hvad gør du så, hvis du (som jeg) ikke bare vil blive på landjorden? Hvis du stadig vil kunne tage ud og rejse med familie og venner?

Du får her mig fem strategier, som jeg har testet på en del ture efterhånden.

Det er strategier, jeg bruger til at håndtere flyskrækken. De får den desværre ikke til at gå væk. Jeg har måttet sande, at flyskræk bliver jeg aldrig kvit. Flyskræk er én af de ting i mit liv, som jeg ikke kommer over, men må komme omkring ved. Strategierne hjælper mig til det.

Kognitive strategier

Strategier mod flyskræk, der ligger lige for, kommer fra min kognitive terapeutiske kuffert. Jeg søger at tilbagevise den irrationelle frygt med fakta ved at liste en række rationelle tanker op, der kan blive holdepunkter, når angsten rammer.

En god faktaliste for mig er:

  • Der er langt større risiko for at dø i trafikken på landjorden end i luften.
  • Statistisk set skal du flyve hver dag i 25.000 år for at opleve et flystyrt 😳 Det er ikke så lidt endda!
  • Når man mærker turbulens inde i flyet, føles det voldsommere, end det er. Typisk bevæger maskinen sig kun få centimeter.
  • Bernoullis ligning – den kan jeg godt lide! Grundet vingernes krumning dratter fly ikke bare ned, hvis de oplever motorstop – de daler langsomt.
  • Jeg minder mig selv om de vise ord, jeg engang fik fra en omsorgsfuld stewardesse, der spottede, hvor skidt jeg havde det oppe i luften. Hun lænede sig ind over mit sæde og sagde: ”Hey, hvis det her ikke var et sikkert job, ville jeg ikke være her. Jeg har tre børn”.
  • Jeg minder mig selv om, hvor meget spild af tid det er at frygte noget som et flystyrt. Sker det, så sker det – og jeg kan ikke gøre fra eller til!

De kognitive strategier hjælper mig til en vis grænse. Jeg kan kontrollere mit tankemylder en smule bedre, når jeg skyder rationelt tilbage på katastrofetankerne. Men der er en stor rest flyskræk tilbage stadigvæk.

Normalisering og selvmedfølelse

Normalisering af flyskrækken hjælper også. At huske mig selv på, at flyskræk er på top ti-listen over ting, vi mennesker frygter mest, gør det muligt for mig at tænke: Ah, så er jeg ikke helt gak-gak, men i virkeligheden ret normal.

Det gør det nemmere for mig at være med flyskrækken, når jeg reagerer på den med medfølelse for mig selv: Hey, vi har alle noget at slås med! Dette er en af mine kampe i livet. Andre kæmper også. Alle mennesker har noget, de er bange for. Det er ok at have det sådan her. Det skal nok gå.

Afledning

Jeg har også mange gange benyttet mig af et af de ældste tricks i bogen, nemlig afledning. Film på de lange flyture, at læse en bog for mine døtre, spil på mobilen, der kræver min opmærksomhed. Afledningsmanøvrer benytter jeg mig af dér, hvor flyskrækken er værst – hvilket for mig er, når vi letter.

Åndedrætsøvelser

I samme moment bruger jeg åndedrætsøvelser. Åndedrættet er jo en fantastisk størrelse! Det er gennem åndedrættet, at du kan fortælle dit nervesystem, at det gerne må falde til ro.

Min favoritøvelse er at trække luft dybt ned i maven og puste langsomt ud, som om jeg puster ud gennem et sugerør. Denne langsomme udånding hjælper til at få ro på både kropslige symptomer, tankemylder og følelser.

Skal jeg hjælpe dig med din flyskræk? Få akut hjælp til angst lige her 👇

Relationel medicin er den bedste

Det, der hjælper mig allermest, er dog noget helt andet – opdagede jeg sidste sommer, hvor jeg skulle alene til Chicago.

But why?, tænker du nok. Hvorfor tage alene så langt væk, når man lider af flyskræk?

Jo jo, i et kækt øjeblik et halvt år forinden havde jeg tænkt: ”Dét der kursus i Chicago, det må jeg bare med til! Og ikke-nikke-nej om en flyskræk skal holde mig fra det!”

Dér var jeg selvfølgelig på dejlig afstand fra selve afrejsen – så på det tidspunkt var det nemt at tænke, at den tur tog jeg da bare lige på. Og ikke nok med det, havde jeg – for at spare penge – booket fly med en mellemlanding!

I dagene og ugerne op til rejsen, havde jeg det jammerligt dårligt. Jeg havde det så dårligt, at jeg godt vidste, at jeg måtte tilføje flere strategier, end jeg allerede havde i kufferten. Jeg greb ud efter en klassisk psykologisk teknik, nemlig visualisering. Men ikke bare en hvilken som helst visualisering – som fx at være på en dejlig solbeskinnet strand og høre bølgernes brusen. Nej, selvfølgelig – gik det op for mig – skulle visualiseringen handle om det tryggeste sted i verden, nemlig en tryg relation.

En tryg relation dæmper angst

Når jeg flyver nu, ser jeg derfor min mand for mit indre øje. Han er min ypperste tryghedsperson. Os to – og vores familie på fem – er den sikre base, jeg hopper ud i verden fra. Der er der kærlighed med stort K.

Jeg ser hans øjne for mig, der kigger roligt og forstående på mig. Jeg mærker hans kram, og ser ham ryste smilende og omsorgsfuldt på hovedet af min frygt. Jeg forestiller mig at ligge i hans arm, inden vi skal sove. Det har altid været mit yndlingssted. Lige fra dengang i de tidlige dage, hvor jeg lå og tænkte nysgerrigt på, hvem denne fantastiske mand mon var – til i dag, hvor jeg tænker: Hvor er jeg heldig, at han er i mit liv!

Når jeg læner mig ind i tanker om ham, mærker jeg varme i hele kroppen, og min krop falder til ro. Meget mere end ved nogen af de andre teknikker.

Hvorfor virker netop dette så godt? Fordi en tryg relation gør det svære i livet nemmere at håndtere. 

Det vil jeg fortælle jeg dig mere om en anden dag her på bloggen.

I mellemtiden vil jeg invitere dig til at tænke over:

Hvem kan du have med dig i tankerne næste gang, du skal op og flyve?

KH – og god rejse ❤️

Rikke Papsøe signatur

Skal jeg hjælpe dig med din flyskræk? Få akut hjælp til angst lige her 👇

Leave A Comment

Beslægtede artikler

Leave A Comment