En fuldfed myte om følelser

Da jeg var på barsel med min første datter, gik vi til babysalmesang sammen. Det var min yndlingsbeskæftigelse med hende. Jeg elsker at synge – og der var noget stort over at få lov at synge sammen med en lille skare (og med bittesmå mennesker) i et smukt kirkerum.

Vi havde den absolut skønneste lærer. Hun hed Annemette, og sang, så englene sang med. Hver gang hun sang velkomstsangen til min datter, begyndte jeg næsten at græde. Det var så bevægende! Hendes smukke stemme – og hele situationen med min datter, der var fuldstændigt opslugt af hendes sang.

Ét sangvalg undrede mig dog. Og når vi sang (og faktisk dansede til) den sang, efterlod det mig altid med den mest underlige fornemmelse i maven. Storhed kombineret med visdom kombineret med lykke kombineret med dyb tristhed moslede rundt i maven på mig.

Det var en Kingo-salme. Sorrig og glæde de vandre til hobe, hedder den.

Kender du den?

Starten på første vers lyder sådan her:

“Sorrig og glæde de vandre til hobe,
lykke, ulykke de gange på rad,
medgang og modgang hinanden tilråbe,
solskin og skyer de følges og ad.”

lavt selvværd behandling

En fuldfed myte om følelser

Hvorfor fortæller jeg dig alt dette?

Fordi Kingo med et vers – eller faktisk bare med en sætning – giver en lige højre til en ellers sejlivet myte om følelser:

At sorg og glæde er hinandens modsætninger.

Hvor har jeg mødt denne myte mange gange! I det terapeutiske rum – and elsewhere!

Og det er skidt.

For når vi tænker, at sorg og glæde er hinandens modsætninger kan vi snildt komme til at male os selv op i et dumt hjørne.

En fuldfed myte om følelser er, at sorg og glæde er hinandens modsætninger.

Der er noget galt med mig

Du kan komme til at konkludere, at der er noget galt med dig, hvis du mærker sorg og glæde på samme tidspunkt.

Hvis du netop i et glædesfuldt øjeblik mærker, at sorg eller tristhed også er tilstede, kan du komme til at tro, at du ikke er glad nok. At du er dum/åndssvag/spild af god ilt – for nu står du her og oplever noget fantastisk glædesfuldt, og så er der tristhed i dig på samme tid! Hvad er nu det for noget?!?

Det er nemt at lande i den fælde. For i Hollywood-versionen (og i Facebook-versionen) af virkeligheden bliver livets positive følelser fremstillet i et ren udgave.

Men sagen er den: Der er ikke noget galt med dig.

Det er livet, du mærker.

Der er noget galt med mine omgivelser

Du kan også komme galt af sted, hvis du i et øjeblik af glæde og sorg, konkluderer, at der er noget galt med dét, du befinder dig i.

Fx dit parforhold.

Jeg har mødt mange i individuel og parterapi, der tænker, at ”hvis jeg ikke er helt 100 % lykkelig i mit parforhold – hvis jeg også mærker sorg, tristhed, længsel – så er mit parforhold ikke godt nok”.

Men sagen er den: Der er ikke noget galt med dit parforhold.

Det er livet, du mærker.

lavt selvværd behandling

Intet er totalt

Prøv et sekund at tænke tilbage på de øjeblikke, du har haft af intens lykke og glæde i dit liv.

Fødslen af dit første barn.

Din bryllupsdag.

Da du blev mormor/morfar/faster/farbror.

Var glæden der helt alene? Måske i et splitsekund – men så var der også noget andet, ikk’?

I øjeblikke af intens glæde, er hele følelsesregistret som regel til stede: Glæde, lykke, kærlighed, tristhed, sorg, frygt, angst, eufori, etc.

De kommer ikke i rene udgaver, de følelser.

En fuldfed myte om følelser er, at sorg og glæde er hinandens modsætninger.

Og det gælder ikke bare de store øjeblikke i livet – men også de små glæder i hverdagen.

Som når jeg kigger ud af vinduet nu og ser bladene på de store, gamle træer på vejen blive gule og dale mod jorden. Det er så smukt, og jeg glæder mig over skønheden ved efteråret. (Alt imens jeg er ved at dø ved tanken om, hvor mange gange jeg skal ud i den have og feje op!) Samtidigt bliver jeg ramt af tanken om: Åh… Jeg orker faktisk ikke efterår. Kulde. Og mørke.

Intet i menneskelivet er totalt.

Der er altid noget andet tilstede.

Du kan ikke få lys uden mørke – lykke uden ulykke – eller glæde uden sorg.

På den ene side giver det håb. For når du sidder i det mørkeste mørke, kan du være dig sikker på, at der er et lys et sted derude.

På den anden side giver det bøvl. For det gør livet komplekst. Og det kræver, at vi kan navigere i lykke og smerte på samme tid…

Én ting er dog sikkert:

Der er intet galt med dig, hvis du mærker glæde og sorg på samme tid.

Det er livet, du mærker.

Kærligst,

Rikke Papsøe signatur

Leave A Comment

Beslægtede artikler

Leave A Comment