Post-holiday Blues – og hvordan du skal reagere på den

Post-holiday Blues. Om at vende tillage til arbejdet efter en ferie. Hvordan overgangen kan være svær, og hvordan du med fordel kan reagere på den med selvmedfølelse.

Det er tilbage-til-arbejdet-tid. Hvis du ikke allerede er vendt tilbage i denne uge, er det måske din tur i næste uge. Og måske kan heller ikke du overskue det?

Der er mange grunde til at blive ramt af Post-holiday Blues.

Måske har ferien ikke været lang nok til, at du er kommet ordentligt ned i gear, og derfor kan du ikke helt overskue at starte op igen?

Måske har du små børn, og har derfor ikke haft ferie – og kan derfor slet ikke overskue at skulle starte på dit ”rigtige” job?

Måske har ferien været lige i skabet – præcis hvad du havde brug for – og derfor er det svært at skulle tilbage på arbejde?

Finder du overgangen svær lige nu, får du her en håndsrækning til, hvordan du kan reagere – så din nedtrykthed ikke snowballer og vokser sig ud af proportioner. Der er nemlig især én måde at reagere på den, som ikke er hensigtsmæssig – og som ligger lige til højrebenet, hvis du er ramt af lavt selvværd.

Post-holiday Blues. Om at vende tillage til arbejdet efter en ferie. Hvordan overgangen kan være svær, og hvordan du med fordel kan reagere på den med selvmedfølelse.

Have mercy on yourself!

For at nedtryktheden ikke vokser sig stor og stærk, kan du reagere på den med medfølelse for dig selv.

Selvmedfølelse er et hot emne i psykologien for tiden. Måske fordi den netop falder på et tørt sted: Vi har så travlt med at være travle, produktive og omstillingsparate, at vi slår os selv i hovedet i de situationer, hvor vi netop ikke kan være det.

Efter en ferie er det umuligt at hoppe i galop med det samme. At praktisere langsomhed er faktisk noget nær den bedste investering, du kan foretage dig efter en ferie.

Og her kommer selvmedfølelse ind i billedet. Ikke fordi selvmedfølelse lærer os at være langsomme, men fordi vi gennem selvmedfølelse behandler os selv ordentligt i de situationer, hvor vi har brug for at være langsomme. I stedet for at slå os selv i hovedet med behovet for at starte blidt op efter en ferie.

Selvmedfølelse er en gave til dig, der ofte ender med at slå dig selv i hovedet, når livet slår knuder. Når du oplever noget svært, får du vendt det indad og set det som et tegn på, at der er noget galt med dig. Selvmedfølelse vil gerne have dig med ud på en anden vej:

lavt selvværd behandling

Sådan praktiserer du selvmedfølelse

Selvmedfølelse består af tre elementer: Selvvenlighed, Fælles menneskelighed og Mindfulness. Lad mig vise dig her, hvordan de tre elementer kan hjælpe dig gennem en Post-holiday Blues.

1. Selvvenlighed versus kritisk fordømmelse

Når nedtryktheden efter ferien rammer dig, kan du måske finde på at slå dig selv i hovedet med den: ”Årh, hvorfor kan jeg ikke bare tage mig sammen?!” ”Hvorfor behøver jeg være ked?” ”Hvor er jeg latterlig, at jeg ikke bare kan klare det her!”. Det er den indre kritiker, der går i gang her.

Måske reagerer du ved at piske dig selv til at kaste dig ind i arbejdet med 200 km/t. Hvilket bare gør alting værre, fordi du bliver ekstra træt, sur, udmattet og ked.

Eller måske prøver du at undertrykke nedtryktheden, og mosler bare videre med næsen i sporet – hvilket får nedtryktheden til at blive hængende ekstra længe.

At være venlig mod dig selv

I stedet skal du forsøge at reagere på nedtryktheden med venlighed. Livet er fuld at opture og nedture og overgange, der er svære – og der er ikke noget galt med dig, hvis du også synes, at det er svært lige nu. Det viser blot, at du er menneske af kød og blod.

Prøv at tænke på, hvad du ville sige til en ven, der kom til dig og sagde: ”Jeg synes altså, at det er ret svært at komme tilbage på arbejde efter ferie”. Aldrig i livet ville du sige ”Tag dig sammen!”, vel? Nej, du ville reagere omsorgsfuldt og venligt og sige: ”Hey, det kan jeg godt forstå. Det er hårdt. Jeg synes også, det er svært.”

Læg mærke til, hvordan din kropsfornemmelse, dine tanker og følelser skifter, når du tænker over, hvordan du ville reagere over for en ven. Hold fast i dem! Det er venligheden, du har fat i dér! Når du holder fast i den, og lader være med at slå dig selv i hovedet med dét, der er svært, er det nemmere at komme tilbage på et rart spor igen.

lavt selvværd behandling

Fælles menneskelighed versus isolation

Når noget er svært, kan vi ofte komme til at føle os helt alene. Måske genkender du tanker som: ”Det er kun mig, der har det svært med at vende tilbage efter ferien. Alle andre ser ud til at klare det fint. Jeg er så tåbelig, svag, doven, ufleksibel…” – eller hvad du nu kan finde på at sige til dig selv. Går du med på disse tanker, ledsages de ofte af en følelse af at være Palle alene i verden. En sådan ensomhedsfølelse er ødelæggende på mange planer – og det gælder derfor om at bryde ud af den hurtigt.

Sagen er den, at: Du er ikke alene! Vi er andre herude, der lige som dig har svært ved at vende tilbage til madpakker, krydspres og hamsterhjul efter en ferie. Dette er det andet element af selvmedfølelse, kaldet fælles menneskelighed. Når vi minder os selv om den fælles menneskelighed, husker vi på, at der er lidelse i livet – for os alle sammen. Og når du husker på, at du ikke er alene om at finde noget svært, bliver det nemmere at håndtere.

Måske får det dig endda til at række ud og dele nedtryktheden med en anden. Gør du dette, bliver nedtryktheden knap så tung at bære.

Mindfulness: En opmærksomhed på dine følelser

Det tredje element af selvmedfølelse er mindfulness. I denne forbindelse betyder mindfulness at være opmærksom på dine følelser uden at lade dig rive med af dem. I praksis betyder det,  at du lader post-holiday-blues være til stede nu og her, hvor den rammer dig. Du lægger mærke til, at den er der – uden at forsøge at ignorere, undertrykke eller fornægte den.

Samtidigt betyder det også, at du tager et balanceret blik på nedtryktheden. Du minder dig selv om, at svære stunder er en del af livet – men at de går over, og at også denne nedtrykthed snart går over. Således kommer du ikke til at lade dig rive med at de svære følelser – men lader dem gå sin ofte ret hurtige og overskuelige gang.

lavt selvværd behandling

Selvmedfølelse som modstykke til lavt selvværd

Når du føler med dig selv – i stedet for at slå dig selv i hovedet med alt det, der er svært – behandler du dig selv ordentligt. At behandle dig selv ordentligt er lig med et sundt selvværd. Derfor er et helt modul på mit online forløb ”Selvværd – hver dag” dedikeret til netop selvmedfølelse. I modulet guider jeg dig til at få opbygget en praksis af selvmedfølelse, som du kan bruge, hver gang noget svært rammer dig. Jeg viser dig, hvordan du kan lære at huske dig selv hver dag, så du hverken brænder ud eller nedsmelter i dårligt selvværd.

Vil du træne selvmedfølelse med mig?

Så kan du skrive dig på venteliste lige her.

Jeg åbner snart op for tilmelding. Når du står på min venteliste, får du mulighed for at tilmelde dig en uge før alle andre.

Kærligst,

Rikke Papsøe signatur

14 thoughts on “Post-holiday Blues – og hvordan du skal reagere på den

 1. Tak, Rikke ❤️ Den havde jeg brug for at læse.

  1. Godt at høre, Christina! Det er jeg glad for ❤️

 2. Hej Rikke.
  Tak❤️ Jeg tænker jeg helt klar skal have gang i “Tak da” listen, så fokus lægges på det jeg når. Og så vil jeg glæde mig til at hverdagens struktur hjælper mig til daglig morgenmeditation, det holder mig nede på jorden…

  1. Super, Gunda! ❤️ Tak da-listen, det lyder skønt! Og du har så ret i det med hverdagens struktur. Jeg fungerer også godt med rutiner.

 3. Hvis jeg tillader mig selv sådan rigtigt at slappe af i ferien og ikke haste afsted for at skulle “nå at nyde” ferien mest muligt, så oplever jeg at glæde mig til at komme tilbage på arbejde. Og når trætheden alligevel rammer efter de første dage tilbage, prøver jeg at tage en lille time-out f.eks. med en gåtur i middagspausen og så se om jeg kan lægge en hjemmearbejdsdag ind så jeg kan starte lidt blidere op om morgenen. For mig drejer det sig om, at jeg skal huske at tillade mig selv at slappe af og være træt i stedet for hele tiden at være så hård ved mig selv.

  1. Kære Charlotte,

   Det er nogle gode råd! Både at slappe af i ferien – i stedet for at haste afsted – og huske at tage det stille og roligt, når du starter op. Tak for dem! ❤️

 4. Jeg er begyndt at arbejde i praktik med optrapning af timer. Pædagogisk arbejde. Jeg kommer igennem dagen ved at lave noget jeg er god til, der samtidig er en roskabende aktivitet, spiller guitar, hører musik, tegner, laver historier, havearbejde osv. Jeg har tænkt over at nu her når huset bliver fyldt med flere børn vil jeg fortsætte på den måde, med at finde nogen åndehuller. Og når jeg har fri tillade mig selv pauser, gåture, og solskin i øjnene. I dag vil jeg gerne vove mig ud at svømme eller cykle. Det plejer at gøre mig glad.

  1. Roskabende aktiviteter. Godt ord! 💖 Det gør jeg også. Havearbejde er guld for mig! 🌱❤️

 5. svært at passe på når man har chef der mobber beskylder folk for tyveri

 6. Jeg hører ikke til flertallet – hører ikke til Jer der skal begynde på arbejde igen efter ferie(r). Jeg har været syg og derfor på overførselsindkomst i lang tid. Så jeg har en enorm erfaring med hvordan jeg forholder mig til skift i hverdagen, stress-faktorer og forberede mig på disse ændringer, uden altid selv at kunne styre dem. De første mange år var det en rutsjebane næsten hele tiden. Nu ved jeg at jeg bliver alene igen efter at have kunnet være sammen med nogle af mine nærmeste i ferien. – Nu ved jeg at jeg skal have fundet noget der giver mig rammer hvor andre mennesker er indblandet, i min hverdag, – (man bliver træt af hele tiden at skulle finde dem alene). Alle omkring mig begynder på deres arbejde – også min partner. Heldigvis for dem. – Så jeg forsøger at lave aftaler med dem der er der – de gamle der er på pension, være med til at passe de børn der er i min omgangskreds, og fortsætte med mine egne rutiner – samt forsøge at opbygge nye. Og så forsøge at forholde mig til jobcenterets regi, uden at miste mig selv i det. Tak for dine mange gode nyhedsbreve/kursus mails.

  1. Tak for dine gode betragtninger på, hvordan man håndterer skift i hverdagen! ❤️

   Det sætter mange tanker i gang hos mig.

   Om netop skiftene mellem at være alene og være sammen med andre. Mellem ustruktureret tid versus struktur, rutiner og rammer.

   Jeg tænker, at du netop har fundet ud af, hvad rigtigt mange andre på overførselsindkomst også har brug for: Rammer med andre mennesker. Hvor er jeg glad for at høre, at du har fundet en vej i det! ❤️

 7. Tak for nogle gode råd omkring det at komme tilbage til jobbet. Jeg har selv haft det svært netop med dette.
  For mig personligt, har det hjulpet, at dele min ferie op, så jeg holder 2 uger i sommeren og 1 uge i september, så kommer jeg blidt igang og har noget at se frem til.
  Prøver også at holde fast i den nærhed, som jeg oplever med min familiei ferien ved at tage initiativ til noget af alt det gode vi lavede i ferien og putte små øer af nærvær ind i hverdagen.
  hvad er det, jeg gerne vil have mere af – for eksempel de lange gåture ved stranden med de gode samtaler og så måske mindre TV, computer.

  1. Tak også til dig, Lis, for gode råd ❤️

   Det er ret genialt at lægge en uges ferie i september! For efteråret og tiden mod vinteren kan ellers blive rigtigt lang i forhold til foråret med de mange helligdage.

   Også jeg øver mig i at lægge flere øer af nærvær, ro, oplevelser og glæde ind i hverdagen, så det ikke kun er ferien forundt ❤️

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *