Jeg kan godt lide dig!

Denne blogpost er i kategorien short and sweet. Den er hurtigt læst - men ikke destomindre vigtig. Jeg indvier dig nemlig i nok den mest fantastiske sidegevinst ved mit job - at arbejde som psykolog. Når jeg synes, at det er så vigtigt, at du kender denne sidegevinst, er det fordi, jeg håber, at du så kan være med til at gøre verden et bedre sted. Intet mindre!

Jeg kan godt lide dig!

Jeg har været psykolog i en god portion år nu. Nærmere betegnet siden 2008.

Det betyder, at jeg efterhånden har talt med mange hundrede mennesker gennem årene.

I min praksis har jeg mødt mange - og mange forskellige mennesker - og det gør, at jeg ved, at jeg kan lide dig!

Uden at have mødt dig ved jeg, at jeg kan lide dig.

Hvordan det? tænker du nok.

Det kan jeg, fordi:

Jeg har til dato endnu ikke mødt et menneske i min praksis, som jeg ikke kan lide.

Hvert eneste individ, der er trådt ind af min dør, synes jeg godt om.

Måske ikke lige med det samme.

Men jeg kommer altid til det!

Uanset om den person, jeg møder i venteværelset, fremstår vredere end vred, med pigge som et pindsvin overalt. Eller konsekvent har et skjold af sarkasme og ironi foran sig. Eller lever efter devisen, at det bedste forsvar er et angreb.

Jeg kommer altid til at kunne lide personen alligevel.

Derfor ved jeg, at jeg også vil kunne lide dig!

Den største sidegevinst ved arbejdet som psykolog

Jeg var ikke klar over, at det ville blive sådan i takt med, at jeg fik flere og flere år på bagen som psykolog.

Jeg vidste ikke, at jeg havde uddannet mig til et arbejde med en kolo-enorm hjertevarmende og vigtig sidegevinst.

Lige som du sikkert også går rundt og gør det, havde jeg opdelt mennesker i gode og knap så gode - mennesker, jeg kan lide, og mennesker, jeg ikke synes godt om.

Men jeg blev væsentligt klogere af mødet med mange mennesker på kontinuerlig basis .

Vel at mærke et særligt møde. Nemlig et møde, hvor jeg bliver lukket inden for.

Ind i det dybeste. Ind i det inderste. Indviet i det vigtigste - mens vi sammen skabte forståelse for: Hvorfor er du blevet som du er blevet?

Mennesker giver mening

Når jeg gennem årene er blevet lukket ind i mange menneskers inderste, har jeg fundet ud af én ting.

Det er en ting, du også kan læse dig til, men den batter mere at opdage gennem levede erfaringer:

Mennesker giver mening!

Altid!

Der er ALTID en grund til, at du er blevet, som du er blevet. Som regel er der ikke bare én, men flere.

Og når du kender grundene, giver det også mening, at du er blevet nødt til at møde verden fx med pigge som et pindsvin, eller med rivende sarkasme eller med angreb på angreb - for at forsvare dig selv.

Så holder disse forsvarsmekanismer op med at være dig - men bliver til det, du var nødt til at gøre, for at overleve.

Når man får lov at vide dette - at kende grundene bag en adfærd, som kan virker frastødende, skræmmende, irriterende, konsekvent afvisende - så holder den adfærd op med netop at virke frastødende på dig, og du kan lære personen indenunder at kende.

Derinde er der altid noget at kunne lide. Noget medmenneskeligt!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.