Hvad var dit 2018?

Aaaah! Så står vi her endelig! På kanten af det nye år. Med al dets sprødhed og mulighed for at starte på en frisk.

Har du også lyst til at bare løbe ind i det nye år og ikke kigge dig tilbage?

Fordi det gamle år måske ikke var så fedt?

Eller fordi du er utålmodig og bare gerne vil videre i teksten?

Måske er der en del forandringer, du gerne vil igangsætte – og årsskiftet virker som en kærkommen lejlighed til endelig at få det gjort?

Det giver mening.

Årsskiftet er den perfekte lejlighed til netop at komme videre. Til at gøre noget andet, end du plejer. Til at skabe noget andet, nyt, bedre.

Men stop lige en halv.

Inden du springer hovedkulds ind i 2019, så lad os lige sige ordentligt farvel til 2018.

Lad mig forklare, hvorfor det er en god idé.

lavt selvværd behandling

Sig farvel til det gamle, før du siger goddag til det nye

Der er nemlig en fidus i at sige farvel til noget i ro og mag, inden du siger goddag til noget nyt.

Det er selvfølgelig ikke alt, man behøver at sige farvel til med højtidelighed og ophøjet ro.

Men hvis du ønsker forandring i det nye år, er det sund fornuft at benytte netop årsskiftet til at kigge tilbage og reflektere over dét, der var. Af den simple årsag:

Det er meget nemmere at komme derhen, hvor du gerne vil, hvis du ved, hvor du starter fra.

Vi mennesker farer afsindigt nemt vild, når vi går med næsen i sporet.

Du og jeg har brug for en gang imellem at hæve os op i helikopteren og spørge:

Hvor er jeg egentligt?

Hvad skete der lige?

Hvad har jeg gang i?

Vi bliver nødt til at tjekke ind med os selv og finde ud af, hvor vi er. For ikke at fare vild i livet. Og for rent faktisk at lykkes med at komme derhen, hvor vi gerne vil.

Søren Kierkegaard sagde en gang for længe siden:

”At man, naar det i Sandhed skal lykkes En at føre et Menneske hen til et bestemt sted, først og fremmest maa passe paa at finde ham der, hvor han er, og begynde der.”

Jeg elsker det citat!

Det gælder nemlig for mig, når jeg prøver at hjælpe andre mennesker gennem terapi.

Og det gælder for dig, når du prøver at hjælpe dig selv.

Lad os derfor nu sammen sige farvel til 2018 med en lille både sjov og seriøs øvelse, der hjælper dig med at finde ud af, hvor du er lige nu.

lavt selvværd behandling

Hvor er du lige nu?

Øvelsen går i al sin enkelthed ud på at stille dig selv følgende spørgsmål:

Hvis mit 2018 var en ting, hvilken ting ville det så være?

Muligvis kan du nu kun tænke på Hella Joof i filmen ”Den eneste ene”. Dér, hvor hun spørger Niels Olsen noget i stil med: ”Hvis jeres parforhold var en bil, hvilken bil ville det så være?” Og hvor Søs Egelind bagefter siger: ”En varevogn, Niller?!?!”

Det er da også en øvelse i den humoristiske genre. Men helt seriøs på samme tid.

Det er nemlig ganske kraftfuld at tvinge dig selv til at sætte navn på noget, du ellers ikke umiddelbart ville hverken navngive eller karakterisere som en ting.

At navngive fx svære følelser hjælper os til at håndtere dem. At navngive og tingsliggøre problemer og udfordringer i livet er også enormt virkningsfuldt (og er faktisk en af kernestenene i min terapeutiske praksis).

Så altså: Hvis dit 2018 var en ting, hvilken ting ville det så være?

Lad mig starte med at svare på spørgsmålet!

Mit 2018 var en raket

Det var simpelthen det første billede, der dukkede op på nethinden, da jeg overvejede, hvad mit 2018 mon var.

En raket!

Hvorfor?

Fordi jeg indtog nyt og for mig uindviet territorium.

Bloggen her gik nemlig i luften i februar 2018. Mit første online forløb i april. Jeg handlede e-n-d-e-l-i-g på noget, jeg ellers kun havde ævlet om – i lang tid!

Læringskurven har været stejl. Mest på den fede måde, men også på den vanvittigt travle måde. Tingene er gået med raketfart. Nye idéer og inspiration har eksploderet i hovedet på mig som stjerne på himlen. Det har været vanvittigt fedt – og jeg har i 2018 følt mig modig som en astronaut (må man godt sige det om sig selv i Jantelovs-Danmark?).

Bevares, det har bestemt også været en raket med motorstøj og nogle gange decideret motorstop. Jeg er faret vild et par gange, og har haft lyst til at vende tilbage til ”Jorden” og alt det velkendte et utal af gange. Men med hjælp har jeg hver gang fået raketten til at flyve igen og finde vej.

Mit 2018 har været et fedt år! Markant bedre end de to foregående.

Og hvad med dig?

Hvis dit år var en ting, hvilken ting ville det så være?

→ Skriv gerne i kommentarfeltet! Jeg vil så gerne høre det!

Jeg vender tilbage om et par dage her på bloggen med et tip til at sætte tonen for dit kommende år.

Og så ønsker jeg dig ellers et festlig nytårsaften og et fantastisk nyt år!

TAK fordi du læser med her! højt selvværd

Kærligst

Rikke Papsøe signatur

20 thoughts on “Hvad var dit 2018?

 1. Mit 2018 var en tom tandpastatube. Klemt og brugt op 🙁

  Tak for din inspiration, Rikke!

  1. Kære Hanne,

   Selv tak!

   Og hvilket godt billede på et hårdt år! Hvad betyder det for dig og det nye år?

   KH

   Rikke

   1. Kære Rikke,

    Jeg er sygemeldt nu. Det nye år skal byde på meget mere ro end det gamle. Jeg har håb.

    KH

    Hanne

    1. Kære Hanne,

     Det lyder godt, at du har håb for det nye år!

     Alt godt til dig! 🙂

     KH

     Rikke

 2. Hvis mit år var en ting, så var det en rutsjebane. Jeg har nydt de skønneste udsigter højt oppe i rutsjebane, fåret direkte mod jorden og afgrunden med rasende fart, for øjeblikket efter atter at være på vej opad. Det er jo helt frivilligt om jeg ville stige ind i en af rutsjebanens vogne, men siddet jeg der først, så kører den bare og jeg kan kun følge med og enten nyde det eller skrige mig hæs af skræk. Valget er mit – også i 2019. Måske køber jeg et tur-armbånd i det nye år – der er så megen læring i en rutsjebanetur.
  Godt nytår.

  1. Skønt billede, Anne-Mette! 🙂

   Og du har så evigt ret! Der er megen læring og livsglæde i en rutschebanetur ❤️ Og det kan gøre ondt og gøre én bange til tider. Men jeg vil også vælge at købe turpas til et år mere af den slags end et år uden ups and downs! Det er jo livet! 🙂

   Kh

   Rikke

 3. Kære Rikke.
  Mit 2018 har været en rutchebane, med op og nedture. På turene har jeg samlet noget op, som jeg kan bruge, både på op og nedturene. Det har været et år, hvor jeg på mange måder har vovet mig ud i nye og for mig vovede ting. Det har været et hårdt år, men også givende -set i bakspejlet. Jeg har taget et valg og har mod på flere udfordringer i 2019.

  1. Kære Anette,

   Hvor lyder det skønt og givende! Læring i både op og nedturene – og mod på flere udfordringer. Skønt! Jeg er med dig! 🙂

   KH – og godt nytår til dig,

   Rikke

 4. Mit år var en Rusjebane tur under jorden. Mest af tiden i mørke. Da jeg ikke er en muldvarpe glæder jeg mig til at se lyset i det nye år. Godt nytår Rikke. ?

  1. Kære Bente,

   Åh, et godt billede! Når man ikke er muldvarp, er det bedst også at få lov til at se lyset. Vi kan klare meget i mørke, os mennesker – men vi har brug for, at mørket bliver afbrudt af lys. Jeg håber på lys til dig i det nye år!

   KH og godt nytår!

   Rikke

 5. Mit 2018 har været som en professor-terning. Jeg er blevet skilt og har børn på 17 og 19 der skal tages hensyn til. Jeg drejer og forsøger nye kombinationer. Glædes over når jeg for en side samlet (billede på nye ting der lykkes), men så opstår der ofte forhold, andre steder der ikke helt kommer til at passe. Det har været svært at tilgode se alle – ligesom jeg har svært vedvarende samle terningen.
  Sidst på året har jeg erkendt, at min terning aldrig bliver samlet. Livet er aldrig “100 %” perfekt på alle fronter.
  En veninde sagde til mig juleaften. Livet består af problemer og vi løser dem et ad gangen.

  1. Kære Kirsten,

   Tak for din kommentar!

   Så vigtige pointer: Man kan ikke tilgodese alles behov – og livet er ikke perfekt.

   Godt nytår til dig!

   Kh

   Rikke

 6. Mit år har været en bikube med megen summende og forvirret kommunikation. Der har været gode søde oplevelser, men jeg har godt nok også stukket mig på andre og på mig selv. Og eftersom jeg har insektallergi har det i nogle tilfælde været farligt for mig. Jeg har lært, at jeg skal stole på min intuition og gå hvis jeg bliver stukket for hårdt. Jeg har fundet mig selv og en selvkærlig attitude med kurset fra Rikke. Jeg har mødt nye mennesker og nogle har jeg turdet vise, hvem jeg er, med andre har det ikke været muligt. Det har været et smukt og dejligt år med fantastiske oplevelser, men også meget smertefuldt år med problemer, jeg ikke har kunnet gøre noget ved, men blot har måttet acceptere. En kæmpe turbulent larmende og sød bikube.

  1. Tak for din maleriske kommentar, Ida! Det har været så skønt at følge din udvikling gennem efteråret! ❤️

   Godt nytår!

   Kh

   Rikke

 7. Mit 2018 og min hjerne har været en undervandsbåd , som har været alt for længe neddykket. Nu trænger jeg til at komme op til overfladen og gå luft. Meget luft. Måske skal jeg forlade undervandsbåden og tro på at en redningsvest vil udrette mirakler .

  1. Kære Charlotte,

   Ubåd! Det lyder som et trykkende år. Har det været sådan?

   Jeg ønsker for dig en redningsvest i 2019!

   Godt nytår!

   Kh

   Rikke

 8. Hvis jeg skulle beskrive 2018 med en ting, så ville det være en bil, fordi jeg i 2018 altid har været på vejen. Både metaforisk men også fysisk. Jeg har brugt utrolig mange timer fysisk i min bil pga. flytning og mine nye jobs. Mentalt har jeg skiftevis været på afveje og den rette vej. Mit 2018 har budt på bachelorskrivning med op og nedture, færddiggjort uddannelse, ledighed, job med dårlige arbejdsvilkår, ny bolig, flytte sammen med min kæreste, økonomisk krise, en kræftsyg mor, to nye jobs med gode arbejdsvilkår, hårdt psykisk arbejdsmiljø, 6 kilos vægtøgning på trods af appetitløshed, stress, en kræftfri mor som stadig er sygemeldt og en økonomi i plus. Det har på mange måder været det mest foranderlige, stressende, hårde, spændende, og mest glædes fyldte år for mig nogensinde. Det vigtigste jeg lærte af 2018 er, at jeg kan klare mere end jeg tror, men at jeg samtidig skal være bedre til at passe på mig selv. Jeg går ind i 2019 med håb for, at jeg kan komme endnu længere på den rette vej.

  Knus Pernille

  1. Kære Pernille,

   Sikken et år! Så mange ting, du har måttet opleve! Nogle år er hurtigere, vildere og mere “fyldte” end andre.

   Jeg er vild med din beskrivelse af, hvordan året har bragt både følelser fra den ene og den anden ende af spektret – og især hvordan du har lært, at du kan klare mere, end du troede. Det er stærke sager! ❤️

   Kram og godt nytår,

   Rikke

 9. 2018 billede er en lukket bog en afslutning af en lang og læring fortælling.
  2019 vil jeg stræbe efter en raket

  1. Kære Bodil,

   Det kan føles så godt at netop lukke bogen efter bestemte år. Jeg håber på et raket-år til dig i 2019! ? Det kan anbefales!

   Kh og godt nytår,

   Rikke

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *