Søvnmangel spiser dit selvværd til morgenmad

mere-soevn

I sidste uge fik du tre tips til at få bugt med dit tankemylder. I dag træder jeg et skridt tilbage og kigger på, hvad der fodrer dit tankemylder. Søvnmangel er nemlig guf for tankemylder. I denne blogpost forklarer jeg hvorfor.

"Hvordan går det med søvnen?"

Når folk i min praksis vil have hjælp til tankemylder er mit første spørgsmål altid: ”Hvordan sover du for tiden?”. Her kommer det typisk frem, at det halter med søvnen. Enten fordi søvnen bliver nedprioritet pga. andre gøremål. Eller fordi søvnen er blevet et problem.

Vi sover mindre og dårligere end tidligere

I vores speedede, tidsoptimerende tidsalder er søvn ofte en ting, der bliver nedprioriteret. Nogle undersøgelser peger på, at vi i gennemsnit sover mindre nu end for tre-fire årtier siden.

Danske undersøgelser peger også på, at der er en stigning i folk, der oplever dårlig søvn – så du er ikke alene, hvis det også er blevet svært for dig at få sovet (godt) nok.

I nogle livsfaser er vi endda slet ikke selv herre over, hvor meget søvn vi får. Her tænker jeg især på jer andre småbørnsforældre derude, der ligesom mig kan blive desperate for at få bare NOGET søvn. Jeg hører jer!

Vi er for meget ’på’

Forskere i søvn peger på flere forskellige årsager til, at vi sover mindre og dårligere end tidligere. Centralt står det faktum, at vi er meget mere ’på’ nu end tidligere:

  • Vi er alt for pressede i forhold til, hvad er menneskeligt muligt med den krop og hjerne, vi nu en gang har.
  • Mange af os er på arbejde på alle tidspunkter af døgnet, så vi får for lidt tid til ro og hvile.
  • Vi overstimulerer vores hjerne med et overload af info fra bl.a. sociale medier, mens vi tror, vi slapper af.

At være for presset, overstimuleret og ’på’ hele tiden, er skidt for vores søvn. Det gør det nemlig svært at falde i søvn og svært at få søvn nok.

Søvnmangel er gift for krop og sind

Søvn har undret forskere i mange år. Hvorfor sover vi (så stor en del af vores liv)? Hvad sker der, når vi sover? Hvilke konsekvenser har det, når vi ikke sover nok?

Min første opgave på psykologistudiet handlede faktisk om søvn. Den vandt ingen guldmedaljer for genialitet, men siden da har man gennem forskning fundet ud af meget mere om søvn. Vigtigheden af søvn er blevet understreget.

Søvnmangel

Søvn er livsvigtig for mange funktioner

Søvnmangel påvirker os fysisk og psykisk, fordi der går mange livsvigtige processer i gang, når vi sover. Søvn hjælper os bl.a. med:

  • At regulere vores appetit. At mærke mæthed.
  • At reparere og vedligeholde celler og væv. 
  • At styrke vores immunforsvar.
  • At bearbejde dagens hændelser og lagre dem i bl.a. langtidshukommelsen.

Det er som om, at søvn er for mennesker, hvad en afkalkningstablet er for kaffemaskiner. Efter en god tids brug begynder en kaffemaskine at knirke, og dens centrale funktionsniveau falder. Den drypper lidt kaffe ud i små mængder, og brokker sig en del undervejs. En afkalkningstablet renser den igennem, og gendanner dens oprindelige funktionsniveau. Så er den klar til at give den gas og brygge kaffe ordentligt næste dag.

Søvnmangel påvirker krop og sind

Når vi ikke sover nok, fungerer vores hjerne og krop altså ikke optimalt. Den har brug for at blive repareret og skyllet igennem i nattens løb. Jeg ved ikke, hvordan du oplever det, men jo ældre jeg bliver, jo mere føles søvnmangel som tømmermænd. Jeg er sløv, langsom, sulten efter snask og bare rigtig øv.

Når vi oplever søvnmangel, sker der typisk følgende:

  • Vi får sværere ved at koncentrere os.
  • Opmærksomheden halter.
  • Vi får svært ved at indlære og huske.
  • Sprogforståelse og sprogproduktionen halter. Dvs. du har nedsat evne til at forstå andres talestrøm, og nedsat evne til selv at tale.
  • Vi får kortere lunte, og bliver mere impulsive.
  • Vi bliver kognitivt ufleksible. Din tænkning bliver som et tankskib, der nærmest er umuligt at vende.
  • Vi bliver i dårligere humør. Der bliver skruet ned for de positive følelser og op for de negative følelser.
Søvnmangel

Tankemylderet får frit lejde

Der er altså gode grunde til, at jeg spørger til søvnen, når folk i min praksis vil have hjælp til at styre tankemylder. Det er utroligt svært at komme tankemylder til livs, hvis man er i mere eller mindre konstant søvnmangel. Når man ikke har sovet nok, er det, som om at hjernens direktør er gået hjem for i dag. Der er ingen hjælp at hente til at styre tanker og følelser, men du er mere overladt til dine tanker og følelsers vold.

Prioritér søvnen

Vil du dit tankemylder til livs, er der altså hjælp at hente fra sin søvn. Er du, som så mange andre, kommet til at nedprioritere den, er første skridt at komme tilbage på sporet mod de otte timer per nat.

Er årsagen til din søvnmangel ikke et spørgsmål om prioritering, men derimod at søvnen er blevet et problem, så stay tuned! I næste uges blogindlæg får du masser af tips til, hvordan du kan få sovet mere og bedre.

Kærligst

Rikke signatur
lavt selvværd behandling

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *